Кутя має дуже давню кулінарну історію, і багато варіантів приготування. Це слов'янське блюдо готують з різних сортів зерна: пшениці, ячменю, перловки, вівса, рису і гречки.
Для того, щоб кутя була ще смачніше, ви можете приготувати спеціальне пісне молоко. Зітреш в ступці або в блендері 200 грамів волоських або мигдальних горіхів, залийте кип'яченою охолодженою водою і додайте цукор за смаком. Якщо хочете, в цю суміш можна додати мак.
Рисова кутя традиційна
Вам потрібно:
• Один стакан рису;
• 100 грамів родзинок;
• 100 грамів меду.
Стакан рису промийте, потім покладіть в каструлю і залийте окропом в обсязі півтори склянки. Закрийте каструлю кришкою і почніть варити. Три хвилини варіть на сильному вогні, потім зменшіть вогонь і варіть ще шість хвилин.
Коли рис майже буде готовий, приберіть вогонь до мінімуму і дайте рису поваритися ще три хвилини. Вимкніть вогонь, дайте рису настоятися близько 12 хвилин.
В іншій каструлі зваріть родзинки, а мед розбавте невеликою кількістю води. Ізюм викладіть в рис і підсолодите кутю медом.
Рисова кутя з мигдалем
Вам потрібно:
• 200 грамів рису;
• 50 грамів мигдалю солодкого;
• Шість зерен мигдалю гіркого;
• Сто грамів родзинок;
• 100 грамів цукру.
Поставте рис варитися, коли ж вода закипить, рис відкиньте на сито, промийте його холодною водою і знову покладіть в каструлю. Знову залийте рис водою і варіть до м'якості.
Обдайте окропом солодкий і гіркий мигдаль, почистіть його і дрібно порубати або зітреш в ступці. Порубаний мигдаль покладіть в тарілку, додайте столову ложку води і одну столову ложку цукру.
Коли ж рис звариться, злийте воду і покладіть до нього порубаний мигдаль з цукром, викладіть залишився цукор і перемішайте.
Ізюм переберіть, відваріть в окремій каструлі, викладіть до куті і перемішайте.
Рисова кутя з чорносливом і курагою
Вам потрібно:
• 100 грамів рису;
• 50 грамів родзинок;
• 50 грамів кураги;
• 50 грамів чорносливу;
• Дві столові ложки меду;
• Одна столова ложка масла вершкового;
• Сіль.
Промийте рис, залийте його холодною водою і відставте на 2 години. Потім злийте воду, промийте рис, знову залийте його водою і поставте на варитися. Коли рис звариться, злегка його посоліть і покладіть одну столову ложку масла вершкового.
В окремому посуді замочіть курагу, чорнослив і родзинки в теплій воді, щоб фрукти трохи набухли. Потім просушіть і розріжте на шматочки. Додайте чорнослив, курагу і родзинки в рис, перемішайте і полийте розтопленим медом. Кутя готова.
А за яким рецептом готуєте кутю Ви?