Рецепти, якими Юлія Висоцька ділиться зі своїми шанувальниками, підходять і для повсякденного вечору, і для святкової трапези.
Овочі з лимонним хумусом
Інгредієнти:
- нут 400 г.;
- цукіні молодий 0.5 г.;
- солодкий червоний перець 0.5 г.;
- морква 1 шт.;
- лимон 1 шт.;
- огірок 0.5 шт.;
- олія оливкова 2 ст. л.;
- жирний йогурт 3 ч. л.;
- паста тахині 3 ч. л.
Спосіб приготування:
1. Нут замочити на ніч, потім воду злити, а горох промити, залити свіжою водою і відварити до готовності.
2. Моркву почистити. З половинки огірка зрізати шкірку. У солодкого перцю видалити насіння і плодоніжку. Всі овочі нарізати великими довгими смужками.
3. Цедру лимона натерти на дрібній тертці, вичавити з нього сік.
4. Готуємо хумус: потрібно з'єднати в блендері йогурт, пасту тахині, відварений нут, влити лимонний сік, оливкову олію і збити все в однорідну масу.
5. Подавати нарізані овочі з лимонним хумусом.
Салат із запеченого буряка «а ля капрезе»
Інгредієнти:
- буряк 2 шт.;
- велику кульку моцарелли 1 шт.;
- базилік 1 пучок;
Для заправки:
- апельсини 1 шт.;
- оливкова олія 2 ст. л.;
- апельсиновий оцет 1 ст. л.;
- гірчиця діжонська 1 ч. л.;
- мед рідкий 1 ч. л.;
- мелений чорний перець 1 щіпка;
- морська сіль 1 щіпка.
Спосіб приготування:
1. Духовку попередньо розігріти до 220 º С.
2. Буряк загорнути у фольгу і запікати в розігрітій духовці півтори години.
3. Цедру апельсина натерти на дрібній тертці. Зрізати з апельсина залишки шкірки і вирізати м'якоть, зберігши при цьому сік.
4. Готуємо заправку: 1 ч. ложку цедри з'єднати з 2 столовими ложками апельсинового соку, влити оливкове масло, оцет, додати
гірчицю, мед, посолити, поперчити і все добре перемішати.
5. Буряк почистити і нарізати тонкими частиночками. Моцареллу нарізати часточками або поламати руками.
6. Викласти в блюдо апельсинову м'якоть, часточки буряку, посипати салат листям базиліка, полити заправкою, а зверху розкласти моцарелу. Залишки заправки подати до салату в окремому посуді.
Дорада, запечена з овочами та розмарином
Інгредієнти:
- патраний дорада з головою 1 шт.;
- картопля 2 шт.;
- лимон 1 шт.;
- радіккіо 0.5 качана;
- фенхель 0.5 шт.;
- часник 2 зубчики;
- розмарин свіжий 5 гілочок;
- чебрець свіжий 3 гілочки;
- оливкова олія 3 ст. л.;
- мелений чорний перець 0.25 ч. л.;
- морська сіль 0.25 ч. л.
Спосіб приготування:
1. Духовку попередньо розігріти до 220 °С.
2. З фенхеля зрізати зелені листочки і відкласти в бік. Радіккіо порізати крупно. Половинку фенхеля нарізати часточками. Картоплю вимити і, не очищаючи, нарізати часточками. Часник почистити і нарізати пластинками. Лимон нарізати часточками. Зелені листочки фенхеля дрібно посікти.
3. Радіккіо, фенхель і картоплю викласти на деко, посолити, поперчити, скропити 2 ст. ложками оливкової олії, посипати листям чебрецю і відправити в розігріту
духовку на 10-15 хвилин.
4. Рибу посолити, поперчити і зробити ножем по 3-4 неглибоких косих надрізів з кожного боку тушки, не прорізаючи до хребта. Начинити розрізи часником і згорнутими гілочками розмарину так, щоб кінчик розмарину стирчав з розрізу (якщо гілочки занадто довгі - розрізати навпіл).
5. Дістати деко з овочами з духовки,
вийняти радіккіо, на фенхель з картоплею укласти дораду, навколо розкласти часточки лимона і скропити все залишилися оливковою олією.
6. Знизити температуру в духовці до 200 °С і запікати рибу 15-18 хвилин.
7. Викласти на блюдо овочі, зверху
покласти рибу і посипати все подрібненою зеленню фенхеля.
Овочі-гриль з руколою і сирною заправкою
Інгредієнти:
- баклажан 1 шт.;
- цукіні 1 шт.;
- рукола 1 жменя;
- оливкова олія 2 ст. л.
Для заправки:
- лимон 0.5 шт.
- сир Джюгас 50 г
- базилік 1 пучок
- оливкова олія 2 ст. л.
- морська сіль 1 щіпка
Спосіб приготування:
1. Баклажан і цукіні нарізати товстими кружками навскоси, скропити оливковою олією. Розігріти сковороду-гриль і обсмажити овочі з двох боків до
золотистого кольору.
2. Сир натерти на дрібній тертці. З
половинки лимона вичавити сік. Базилік дрібно посікти.
3. Приготувати заправку: з'єднати натертий сир, оливкове масло і лимонний сік, посолити, все перемішати, додати подрібнений базилік, ще раз перемішати.
4. Овочі, обсмажені на грилі, гарячими викласти в тарілку, полити частиною заправки, викласти зверху руколу і все
перемішати. Полити залишилася
заправкою.
Десерт з хурми зі збитими вершками
Інгредієнти:
- стигла хурма 3 шт.
- вершки 35%-ної жирності 350 мл
- геркулес 3 ст. л.
- мигдаль, нарізаний пластівцями, 2 ст. л.
- граппа 6 ч. л.
- цукор коричневий 3 ч. л.
- мед рідкий 2 ч. л.
- морська сіль 0.25 ч. л.
Спосіб приготування:
1. Духовку попередньо розігріти до 200 °С.
2. Хурму очистити від шкірки, видалити кісточки, м'якоть порізати невеликими шматочками.
3. У маленьку форму для випічки викласти геркулес і мигдальні пластівці, додати 1-1 1/2 ч. ложки цукру, сіль і все перемішати.
Відправити в розігріту духовку на 5 хвилин, потім остудити.
4. У вершки додати 1 ч. ложку меду і збити міксером. Коли вершки почнуть густіти, додати другу ложку меду і збити в густу масу.
5. На дно 6 прозорих келихів викласти м'якоть хурми, влити в кожен келих 1 ч. ложку граппи, всипати трохи цукру, зверху
викласти збиті вершки з медом. Келихи з десертом відправити в холодильник. Охолоджений десерт посипати овсяно-мигдальними пластівцями.
До речі, якщо ви ще не вибрали ялинку, пропонуємо Вам звернутися до інтернет магазин штучних ялинок.