ВойтиРеклама на сайте

рецепти від читачів

Небезпечна екзотична їжа

Небезпечна екзотична їжа Будучи у відпустці в екзотичних країнах, варто пам'ятати про небезпечну їжу місцевого походження, яка може негативно позначитися на здоров'ї.

Вирушаючи на відпочинок в екзотичні країни, ми прагнемо спробувати місцеву кухню, незвичайні страви та заморські продукти. Важливо пам'ятати про те, що навіть цілком їстівні страви місцевого походження можуть бути незвичними для наших шлунків і спровокувати неприємності зі здоров'ям. А якщо мова йде про небезпечну екзотичної їжі, тут варто бути особливо обережним.

Яку екзотичну їжу краще не пробувати в різних країнах світу:
• У Латинській Америці - краби
• У Японії - риба Фугу
• У Кореї - Sannakji, «звивається восьминіг»
• На Сардинії - овечий сир Casu Marzu
• В Азії - мавпячі мізки
• У Намібії - гігантська жаба-бик
• У Європі та Азії - не пастеризоване молоко
• На Ямайці - рослина Ackee
• У Середземноморських країнах - риба «Срібна смуга»

У чому небезпека екзотичної їжі:

У Латинській Америці, спробувавши краби, можна заразитися холерою. Хоча це захворювання в наші дні досить рідкісне, але в цій країні при бажанні спробувати краби, варто дотримуватися одного з двох важливих правил: або не доторкатися до крабів зовсім, або дуже добре відварити і очистити краби. До смертельного результату, звичайно, ця екзотична їжа не приводить, але холера може викликати сильну діарею.

У Японії страви з риби Фугу можуть призвести до летального результату. Тільки кухар, який пройшов спеціальну підготовку протягом декількох років, має право готувати цю отруйну екзотичну рибу. Найважливіше в її приготуванні - це дотримати необхідний час приготування, а так само видалити у риби печінку і органи розмноження, в яких міститься отрута тетродотоксин, що викликає параліч мускулатури і задуха.
Протиотрути не існує, але життя людині врятувати можна, якщо підтримувати штучне дихання, поки отрута не виведеться з організму. Якщо ж цього не зробити, то таке екзотичне блюдо може призвести до смертельного результату протягом декількох годин того, хто наважиться спробувати Фугу.

У Кореї блюдо Sannakji («звиваючий восьминіг») може призвести до задухи.

Щупальця цього восьминога - теж небезпечна екзотична їжа. Щупальця відокремлюють від тулуба і відразу ж подають на тарілці, де вони продовжують звиватися. Якщо ви все ж готові таке з'їсти, то важливо ретельно пережовувати ці щупальця, запиваючи великою кількістю рідини, щоб не вдавитися такою екзотичною їжею.

Будучи на Сардинії, варто пам'ятати, що спробувавши овечий сир Casu Marzu, можна підхопити захворювання «кишковий міаз».

Його викликають сирні мушки, які можуть заразити овечий сир. Це не смертельне, але дуже небезпечне захворювання. У Євросоюзі цей сир заборонений, проте, є справжні цінителі цього продукту, які наполягають на тому, що сир не небезпечний, поки личинки мушок живі, тобто поки сир дуже свіжий. Однак, присутність таких «істот» в організмі може викликати блювоту, діарею, болі в кишечнику і шлунку, і пройти всі ці неприємності можуть тільки, коли личинки мушок вийдуть з організму, і добре, що вони це роблять добровільно, без медичного втручання. Чи варто взагалі дозволяти їм туди проникати, вирішувати вам.

В Азії одною з екзотичних страв вважаються мавпячі мізки. Однак,
вони можуть бути заражені коров'ячим сказом. Шанси підхопити це захворювання не великі, але ризик все ж є. Хвороба може призвести до недоумства і смерті.

Намібійська гігантська жаба Бик - воістину екзотична їжа, яка може призвести до ниркової недостатності і летального результату. В її організмі міститься небезпечні токсини. У Намібії цей делікатес готують в певну пору року, коли, нібито велика кількість дощів вимиває з жаби токсини. Але в кожному разі, така екзотична їжа може бути вкрай небезпечною. У разі, коли людина отруїться токсинами, йому буде потрібно невідкладна медична допомога.

Сире молоко може бути небезпечною їжею. Це молоко, яке не минуло процедуру пастеризації, може містити небезпечні бактерії і спровокувати хворобу з симптомами як у грипу - бруцельоз (інфекція, що передається від хворих тварин людині, що характеризується множинним ураженням органів і систем організму людини). У сільськогосподарських регіонах Європи та Азії молоко не піддається обов'язковій пастеризації. У цьому випадку краще вживати цей продукт, піддавши його тепловій обробці, а простіше кажучи - закип'ятити. Якщо ж зараження відбулося, потрібно звернутися до лікаря, який повинен призначити курс антибіотиків.

Ямайка - це райський куточок, але і тут любителя екзотичної їжі може підстерігати небезпека у вигляді «ямайської блювотної хвороби», яку викликає рослина Ackee. Важливо знати, що тільки жовта серцевина рослини їстівна, яку використовують у багатьох
національних стравах на Ямайці.

Червона оболонка і чорні вкраплення рослини Ackee можуть викликати сильну блювоту і навіть призвести до смерті, якщо вчасно не звернутися за допомогою до лікаря.

У середземноморських країнах делікатесом вважається страва з риби Срібна смуга. Під час приготування важливо видаляти з риби печінку і репродуктивні органи, так само як і у випадку з рибою Фугу. Саме тут містяться небезпечні токсини, які викликають параліч і задуху. Якщо приготувати цю рибу неправильно - вона може стати смертельно небезпечною екзотичною їжею.

Вирушаючи в екзотичні країни і бажаючи спробувати місцеву кухню, бажано заздалегідь вивчити її особливості і пам'ятати про те, що не кожен ризик виправданий.

Приємних подорожей!

небезпечні страви, отруйна їжа, відпустка, Подорож, делікатеси, екзотична їжа
Оціни пораду →
Переглядів: 1744
Рейтинг: 5.0/2

ЗАЛИШТЕ СВОЮ ДУМКУ

avatar

СХОЖІ ПОРАДИ

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ