ВойтиРеклама на сайте

Як відкрити дитяче кафе. Недитячі складності дитячого харчування

Як відкрити дитяче кафе. Недитячі складності дитячого харчування З точки зору організації бізнеса, оподаткування та дозвільної документації дитячого харчування - це звичайний ресторан або кафе. Хоча даний бізнес має свої закони створення та розвитку і не відрізняється особливою прибутковістю в порівнянні з закладами, розрахованими на дорослих відвідувачів. При цьому від власників потрібно максимум фантазії в організації розважальних заходів - саме це приносить основний дохід подібним закладам. 

Дозвіл і приміщення

Відкривати дитяче кафе найкраще в місцях традиційного сімейного дозвілля, а також спальних районах міст з новобудовами, де в основному живуть молоді сім'ї. На прикладі Києва оптимальні райони, як вважає Ольга Насонова, директор компанії «Ресторанний консалтинг», це Позняки, Осокорки, Харківський, Оболонь, Борщагівка, Троєщина, а невдалими для такого бізнесу будуть Чоколівка, Лісовий масив, так як значна частина їх населення - жителі більш зрілого віку, не є нашими потенційними клієнтами. Аналогічної думки дотримується і Наталія Галкіна, директор департаменту фінансового консалтингу компанії Pro-Consulting, яка стверджує, що великий потік відвідувачів може забезпечити близькість закладу до зоопарку, цирку або ж відкриття точки в торгово-розважальному центрі.

У будь-якому випадку, попередня прогулянка по передбачуваних районах відкриття дасть немало корисної інформації. Судячи з кількості дитячих майданчиків і батьків, які гуляють з дітьми, можна припустити потік клієнтів, а наявність інших закладів - затребуваність в конкурентних умовах. Причому проаналізувати бажано все поруч знаходяться поживно-розважальні точки, історія даного бізнесу знає приклади, коли власникам доводилося закривати дитяче кафе через надмірне потоку молоді та постійного порушення ними правил поведінки - попросту інших місць для зустрічей поблизу не було.

Для дитячого кафе необхідні виробниче та складське приміщення, а також зал з ігровою зоною, або два окремих зали для ігор і перекушування. Розраховуючи необхідну площу, потрібно керуватися стандартами ГОСТу 30389-95 (Громадське харчування. Класифікація підприємств). У відповідності з ним для залу кафе на одне посадочне місце потрібно не менше 1,6 кв. м. Плюс робочі та підсобні приміщення не меншої площі. Наприклад, для закладу на 40 посадочних місць ідеальне приміщення - 150 кв. м з ігровою зоною в залі і 200 кв. м з окремим ігровим залом. Без них дитяче кафе неефективно. «При цільовому будівництві приміщення враховуються вимоги ДБН (ДБН) 360-92 **, відповідно до яких площа земельної ділянки для закладів громадського харчування до 50 посадочних місць повинна бути 0,2-0,25 га, 50-150 місць - 0,2 -0,15 га, понад 150 - 0,1 га», - розповідає Наталія Галкіна.

Дизайн дитячого кафе не вимагає особливих вишукувань і унікальних технологій. Оформлення входу, вивіска, барна стійка, форма персоналу і багато іншого має бути зроблено з урахуванням особливостей дитячого сприйняття, бажана консультація дитячого психолога. Витрати на оснащення ігрової зони для кафе на 150 кв. м складуть близько $ 800.

Набір дозволів для відкриття - такий же, як для будь-якого іншого закладу громадського харчування. Залежно від виду оподаткування оформляється касова документація (свідоцтво реєстрації РРО, довідка про опломбування РРО, довідка про реєстрацію книги розрахунково-касових операцій, затверджений ліміт каси). Необхідні дозволи СЕС (введення закладу в експлуатацію як кафе, експертиза зразків продукції, що виготовляється), висновок експертизи протипожежної безпеки.

Знадобиться і дозвіл на зовнішню рекламу. Воно необхідне для розміщення вивіски закладу, яка вважається об'єктом зовнішньої реклами. «Під вивіскою розуміється виріб з назвою і логотипом компанії, розташоване поряд з самою організацією. При цьому якщо на ній є додаткові елементи, вона відноситься до іншого типу зовнішньої реклами, відповідно, змінюється процедура та місце її узгодження», - звертає увагу Наталія Галкіна. Середній термін отримання дозволів - два-три місяці.

Меню, персонал та інші складові

На відміну від звичайної точки громадського харчування, меню дитячого кафе повинно бути простим, зрозумілим і містити мінімум пропозицій з їх ілюстраціями. Дітям складно вибирати з великого списку, а у виборі вони більше орієнтуються на зовнішній вигляд страви. Тому навіть звичайну вівсяну кашу бажано назвати і оформити оригінально, наприклад «Мішкін сніданок». Наталія Галкіна вважає, що позицій в меню має бути не більше п'яти в кожній категорії (закуски, перші страви). «Залежно від пори року, можна вводити додаткове меню. Наприклад, влітку створити спеціальну пропозицію страв і напоїв зі свіжих фруктів і овочів. У холодний сезон - розширити карту шоколаду і солодощів», - рекомендує експерт.

У свою чергу, Ольга Насонова відзначає, що діти в усьому світі і в будь-який сезон в кафе охоче їдять всього три страви: картоплю фрі, піцу та солодощі, хоч батьки і воліють замовляти їм здорову їжу. До речі, при формуванні меню слід враховувати інтереси батьків, адже саме вони вирішують, яке кафе відвідати з дитиною. Правда, в основному це правило діє під час першого візиту - в подальшому, якщо дитині сподобається заклад, переконати його піти в інше буде непросто. В меню для дорослих варто передбачити невеликий перелік максимально корисних і легких в засвоєнні страв, щоб мами і тата не боялися пригостити зі своєї тарілки дитини.

Звичайно ж, у подібних закладах має бути суворе табу на паління і вживання спиртних напоїв.

Не існує особливих формальних вимог і до меблів, посуді, інвентарю дитячого кафе. При їх закупівлі треба орієнтуватися на ч. 9 Санітарних правил для підприємств громадського харчування (СанПин 42-123-5777-91). Але, наприклад, столові прилади для дітей краще закуповувати оригінальні і із закругленими кінцями, щоб маленькому відвідувачеві було не тільки цікаво, але й безпечно їсти. В цілому в залежності від виробника та постачальника витрати на обладнання та меблі обійдуться в середньому в $ 40-50 тис.

Стандартне штатний розклад дитячого кафе повинно включати: адміністративний персонал (директор / менеджер, бухгалтер: зарплата кожного в Києві - $ 7 тис.), персонал кухні (шеф-кухар, один-два кухарі і один-два кухаря-кондитера, якщо в меню багато десертів, - роботу кожного фахівця за київськими мірками можна оцінити в 4 тис. грн.), додатковий персонал (мийниця, прибиральниця, охоронець - по 3 тис. грн.). І, природно, персонал залу: няня, аниматор, офіціант. «В останньому випадку це не офіціант в звичайному розумінні. Це людина, що вміє спілкуватися з дітьми, який при необхідності міг би виконувати функції аніматора», - звертає увагу Ольга Насонова. Кількість офіціантів залежить від режиму роботи закладу та його концепції. Розраховувати можна за формулою: один офіціант на 15-20 гостей. В цілому знадобиться 13-15 чоловік з фондом оплати праці в $ 5-6 тис.

Підведення підсумків

Основний дохід дитячого кафе - це зовсім не продаж страв меню, а організація свят і різноманітних розважальних заходів для дітей. «Можна запропонувати масу варіантів: ігровий комплекс з фіксованою погодинною оплатою, проведення дитячого свята з анімаційною програмою, тваринами, послуги фотографа, освітні майстер-класи з ліплення, розпису, малюванню й інше. Як правило, такі послуги віддають на аутсорсинг спеціалізованим фірмам», - розповідає представник компанії Pro-Consulting.

Розмір початкових інвестицій складе $ 70-100 тис., окупність - близько 2,5-4 років. «Найбільша стаття витрат - орендна плата. Відповідно, якщо відкрити кафе в центрі міста, де вартість оренди найбільш висока, термін окупності значно збільшиться. На другому місці за витратами варто закупівля продуктів, на третьому - оплата роботи персоналу», - зазначає Ольга Насонова.

Незважаючи на уявну простоту в організації даного бізнесу і високий попит на подібні заклади (хіба не повинно бути дитячого кафе в кожному районі столиці?), Точок громадського харчування для дітей одиниці. Відповідь проста: витрати на утримання бізнесу високі і стабільні (оренда, зарплата тощо), а дохід - нерегулярний. «У такому закладі вихідні дні можуть бути заброньовані на кілька місяців вперед, тоді як по понеділках і вівторках будуть заглядати одиничні відвідувачі. Вечірній час, як правило, теж простоює. Тому виторг дитячого кафе ніколи не зрівняється, скажімо, з пивним пабом, а пільг на організацію цього бізнесу не передбачено», - звертає увагу фахівець компанії «Ресторанний консалтинг».

Перелік основних витрат на відкриття дитячого кафе

Оформлення ігрової зони - $ 0,8-1 тис.

Меблі та обладнання - $ 40-50 тис.

Заробітна плата персоналу - $ 5-6 тис.

директор / менеджер, бухгалтер - по 7 тис. грн.;

шеф-кухар, кухар, офіціант - по 4 тис. грн.;

мийниця, прибиральниця, охоронець - по 3 тис. грн.;

Всього прийдеться викласти: $ 70-100 тис.

Это интересно:

Иногда, для безпрерывного перемещения товаров или грузов очень нехватает какого нибуть контейнера, но возможно некоторые из нас даже не знают что существуют конвейеры нестандартные , сделаны по всем вашим требованиям, размерам и характеристикам. С помощью даже небольшого нестандартного контейнера ваша работа станет в разы легче и бистрее.

Харчування, Недитячі, дитяче кафе, Як відкрити, дитячого, складності
Оціни пораду →
Переглядів: 7918
Рейтинг: 5.0/6

Зверніть увагу

ЗАЛИШТЕ СВОЮ ДУМКУ

avatar

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Loading...