ВойтиРеклама на сайте

рецепти від читачів

Як робити Садовий вар своїми руками

Як робити Садовий вар своїми руками Під час живцювання, різних щеплень, обрізки, для обробки деревини від шкідників, для захисту від перепадів температур садівники використовують садовий вар. Він продається в спеціалізованих магазинах, але, оскільки рецептура проста, можна навчитися виготовляти його самостійно. Буває, що швидка допомога дереву потрібна тут і зараз, і ваші вміння будуть якраз до речі. Склад садового вару простий, з інгредієнтів потрібно мати під рукою жир, віск або парафін, трохи смоли і оліфи.

Для чого використовується садовий вар
Будь-яке пошкодження кори дерева можна вилікувати садовим варом, обмазавши хвору ділянку і, таким чином, ізолювавши її від зовнішнього впливу. Даний засіб допомагає захистити молоді дерева від грибка і шкідників, саме садовим варом рекомендується замазувати рани, що залишилися на стовбурі після забору весняного соку у беріз і кленів. У місця, де кора відстала від стовбура, заливається вар, це дає дереву можливість швидше відновитися і добре плодоносити. Під час живцювання залишається зріз, який потрібно не тільки продезінфікувати, а й «перебинтувати», щоб мікроби не змогли потрапити всередину. Таким природним бинтом можна назвати садовий вар, який є нерозчинною у воді речовиною і по вигляду нагадує густу пасту. Якщо ви купуєте промисловий склад вару, то перед використанням його потрібно гарненько розім'яти, тоді як зварений садовий вар своїми руками виходить не такий густий, його можна нанести руками в гумових рукавичках або пензлем.

Як приготувати садовий вар своїми руками
Всі компоненти складу є натуральними. Це - свинячий жир, парафін, соняшникова олія (оліфа) і каніфоль (можна використовувати природну смолу). Розчин розмішують не в домашніх умовах, а тільки під відкритим небом, так як всі складові є горючими матеріалами. Техніка безпеки в цьому процесі важлива, як ніде, так як суміш швидко нагрівається, краплі можуть потрапити на оголені ділянки шкіри, залишивши там термічні та хімічні опіки. Для приготування використовуйте глибоку каструлю з кришкою, краще, якщо погода буде безвітряною, а температура не підніметься вище 12-15 °C.

Є кілька рецептів, кожен з яких гарний по-своєму, ви можете варіювати інгредієнти виходячи з того, що в даний момент у вас є в наявності.

1. На 1 частину жиру додайте 2 частини воску і 4 частини смоли або каніфолі, яка попередньо подрібнюється в ступці. Це все вариться на дуже повільному вогні, щоб усі інгредієнти змогли рівномірно розчинитися. Не можна залишати вар на самотік, так як різке підвищення температури може запалити весь розчин. Довгою палицею помішуйте вміст в каструлі, поки все не розчиниться. Вар повинен вийти без грудочок, однорідної консистенції і бути злегка жовтуватим за кольором.

2. На 1 частину оліфи додайте 4 частини подрібленої каніфолі і стільки ж частин парафіну. У цьому рецепті потрібно поетапне приготування: спочатку в оліфі розчиняється каніфоль на маленькому вогні, а потім туди додають парафін або смолу (соснову або ялинкову). Можна парафін розігріти окремо на паровій бані і влити у вже готовий склад.

Після приготування садовий вар перевіряють на якість. На сонці він не повинен плавитися в охолодженому стані. Якщо він тягучий, еластичний і не прилипає до рук, його ефективність буде максимально високою.

Вважається, що напівтвердий садовий вар може стримувати випаровування соків від стовбура дерева, замінюючи тим самим функцію кори. Далі наносимо склад на поріз, місце для живцювання або пошкоджену шкідниками ділянку гілки або стовбура пензликом або будь-яким зручним для вас пристосуванням.

садовий вар, поради садоводам, своїми руками
Оціни пораду →
Переглядів: 2552
Рейтинг: 4.9/7

Зверніть увагу

ЗАЛИШТЕ СВОЮ ДУМКУ

avatar

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Loading...