ВойтиРеклама на сайте

Корисні властивості мигдалевого горіха

Корисні властивості мигдалевого горіха
Мигдаль це, невелике дерево заввишки від 4 до 9 метрів. Батьківщиною його є південно-західна Азія - Сирія, Ліван, Ізраїль та Йорданія. Вже більше 10 000 років тому дикий мигдаль б відомий людині як продукт харчування. Його збирали, лущиться, потім смажили і вживали в їжу. Але разом з тим, горішки мигдалю були відомі як плід, що приносить успіх, що дарує добробут, здоров'я. До речі, при археологічних розкопках могили єгипетського фараона Тутанхамона, створення якої датується приблизно 1325 до н.е., були знайдені плоди мигдалю. Напевно, тому мигдаль називали ще королівським горішком. І це не випадково, адже корисні властивості мигдалевого горіха воістину унікальні! 

Тому далі мова і піде про мигдалевий горіх, корисні властивості плодів цікавого дерева мигдалю.

Головне, що робить мигдаль унікальним це високий вміст моно насичених жирів. При тому, що в сучасній дієтології прийнято вважати (і справедливо) жири шкідливими речовинами, моно жирів відносяться до так званих «хорошим» жирам, які сприяють зниженню рівня холестерину в організмі.

Ще один корисний компонент, що входить до складу мигдалю - вітамін E. У 100 грамах мигдалю міститься 24 мг вітаміну Е, який називається вітаміном молодості, оскільки володіє підвищеними антиоксидантними властивостями, за рахунок чого уповільнює старіння організму і допомагає запобігти виникненню і розвиток онкологічних захворюваннях.

Також в мигдалі міститься достатньо велика кількість вітаміну В, який в медицині вважається речовиною, вкрай необхідним для нормального функціонування клітин. При недоліки вітаміну В наявні клітини в організмі руйнуються, а процес генерації нових суттєво сповільнюється, в результаті чого відбувається передчасне старіння організму.

Крім усього іншого, в мигдалі багато таких мінеральних речовин, як магній, калій, фосфор і кальцій. Завдяки їх поєднанню мигдаль є найправильніший продуктом для людей, що страждають захворюваннями серцево-судинної системи. А присутність у складі мигдалю білка і вуглеводів і зовсім робить його незамінним при профілактиці багатьох поширених захворювань.

З причини того, що мигдаль настільки багатий різними корисними речовинами, навіть просто приймаючи його в їжу, людина може значно поправити своє здоров'я і позбутися від застарілих «болячок». Так, наприклад, відмічено, що корисні властивості мигдалів при їх регулярному прийомі сприяють нормалізації сну. А значення хорошого міцного сну, як ви знаєте, для нормальної життєдіяльності організму дуже велике.

Регулярне вживання мигдалю протягом 3-4 місяців призводить до зниження холестерину в крові, а також при цьому мозок людини збагачується фосфором, що благотворно впливає на розумову діяльність. Тому мигдаль рекомендують включати в раціон дітей з уповільненим ростом - 4-5 горішків в день і процес росту дитини помітно активізується.

Включаючи мигдаль в свій раціон потрібно бути уважним у відношенні дозування. При цьому потрібно пам'ятати, що мигдаль буває двох видів: солодкий і гіркий. Кількість солодкого мигдалю, яке можна споживати в день, може бути і необмеженим, однак рекомендується все-таки дотримувати норму: 30-50 грам на день. При цьому фахівці рекомендують їсти горіхи разом зі шкіркою, оскільки в ній також містяться корисні інгредієнти.

Інакше йде справа з гірким мигдалем, який крім корисних речовин містить ще й ефірні масла в кількості, здатній при зловживанні завдати шкоди здоров'ю людини. Крім того, в ядерцях гіркого мигдалю міститься синильна кислота. У малих дозах вона нешкідлива для людини, але, накопичившись до відомих меж, стає небезпечною отрутою і може викликати смерть - відомі випадки, коли всього 60 свіжих горішків гіркого мигдалю викликали смертельне отруєння. Тому денна норма вживання гіркого мигдалю не повинна перевищувати 2 ядерець.

Втім, з ядер гіркого мигдалю отримують мигдальне масло, яке використовується при лікуванні отитів, пневмонії, бронхіальної астми та кашлю. Так само прийом 5-6 крапель мигдалевої олії на шматочку цукру допомагає налагодити роботу травного тракту.

Крім того, що мигдаль вживається в їжу в чистому вигляді, його також використовують у складі лікарських засобів. У народній медицині давно відомі рецепти застосування мигдалю і його похідних. До прикладу, якщо залити окропом 4-5 ядерець мигдалю, то вийде відмінний засіб від печії.

При сечокам'яній хворобі мигдаль є ефективним допоміжним засобом, за допомогою якого істотно полегшується виведення піску з нирок. Легку сечогінну дію має мигдальне молочко, яке при захворюваннях шлунково-кишкового тракту використовують як обволікаючий засіб. До речі, рецепт приготування мигдального молочка простий: подрібнені ядра мигдалю заливають водою або молоком у співвідношенні 1:2, потім кип'ятять протягом 10 хвилин, після чого проціджують.
Однак, уповаючи на корисні властивості мигдального горіху, укладені в них, не варто забувати і протипоказання до їх прийому при:

1. Індивідуальної непереносимості і схильність до алергії;
2. Ожирінні, оскільки горіхи мигдалю висококалорійний продукт, здатний викликати підвищення ваги.
3. Тахікардії.

Знайте міру корисному і воно не принесе вам шкоди!

Корисні, властивості, мигдалевого, Здоров'я, горіха
Оціни пораду →
Переглядів: 1628
Рейтинг: 5.0/3

Зверніть увагу

ЗАЛИШТЕ СВОЮ ДУМКУ

avatar

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Loading...