Рецензія на фільм «Спадок Борна»

Рецензія на фільм «Спадок Борна» І все-таки, як чудово, що є такий особливий підвид "глядача дивиться" - кіноострякі! Так-так, Ви їх знаєте, вони є майже на кожному сеансі і в кожному місті. Як правило, невелика компанія, не схильна до тверезості, що сидить десь у перших рядах (іноді можуть пересісти назад). Серед них виділяється "заводила" - звичайно це хлопець невизначеного віку, від 12 до 65, з голосистим речитативом; "група підтримки" - жіноча частина компанії, що проявляє себе не те дзвінким, не то здавленим хихиканням; "гальорка" - можуть тупо іржати або бугагакать, а можуть і підтримати "заводія" в його старанних проблисках дотепності. Саме кіноострякі з перших хвилин - що там! - Секунд включаються в картину і починають її "озвучувати". Зрозуміло, на свій лад. Все інше залежить від двох речей - від реакції публіки і від самої картини. Якщо хтось глядачів, не бажаючий "подвійного дубляжу", грізно пошікает на них і покличе охорону - можуть і замовкнути. Такий же результат досягається і в тому випадку, коли картина дійсно захопить і змусить забути вістряків про всі коментарі і звуках. Зрозуміло, крім оглушливо гучного хрускоту попкорна, щедрою рікою сипящегося між кріслами і рядами, подібно невичерпним дару царя Мідаса ...

Прем'єра "Спадщини Борна" відбулася кількома днями раніше, і на тому сеансі, на якому я був присутній, людей, зізнатися, було небагато (основна частина яких набігла традиційним галопом відразу, як тільки погасло світло), а серед них - якраз і засіла група "кіностряков", комфортно розташувалися десь по центру третього-четвертого ряду. Спочатку "заводила" прочитав титри як "Борн ин Африка", а потім, при панорамному кадрі людини, розпластавшись над водною гладдю, посокрушался: "Потонув! Все, кіна не буде". Під рідкі смішки, коли "потопельник" раптом активно засовався і побрів до берега, додав "Не, живий! Ти дивися". Нарешті, апофеозом "нульового акту" стала фраза: "Купувати, ща загоряти буде!".

На жаль чи на щастя, але після цього до "дотепники" підійшов охоронець і сказав, мабуть, щось недобре, лите, казармене. А може і просто "Виведу на чисту воду!". Тому що настала тиша, і фільм, нарешті, зумів опанувати левовою часткою нашої уваги.

До добра то чи ні, досить протяжне час залишалося незрозумілим, оскільки тотожність "фільм = цікавий" якось не поспішало складатися. Чесно кажучи, кілька нуднувато початок, дія здавалося незрозумілим і затягнутим, ні з чим особливо не асоціюється. Головний герой, побіжний суперагент Крос (Джеремі Реннер), щільно сидить на синіх і зелених таблетках, загалом, чистий абстинент, проти урядового агента (у виконанні Едварда Нортона) і його команди ... Крім пісеньки "по одній, по дві таблетки" ніщо і ніхто не згадував, екранні події сприймалися якось відсторонено.

Тим більше приємно було зачаруватися, коли ближче до середини фільм дійсно розгорівся яскравим полум'ям. Приблизно з тієї сцени, коли дивом уцілілий герой Реннера ("Месники" додали ваги всім його пропозиціям, хороший, затребуваний актор) рятує лікарку (Рейчел Вайс, дружина "агента 007", тільки не в кіно - в житті зв'язала себе узами шлюбу з Деніелом Крейгом, нову частину "бондіани" з ним ми також побачимо невдовзі. Ще з часів "Сталінграда", "Мумії" одна з моїх улюблених актрис), яка і заразила його "супервірусом", а тепер потрапила під урядову "зачистку". Інтенсивність дії багаторазово зростає, ми уважно придивляємося до подій і розуміємо: ба! так це ж "Термінатор"! .. Причому друга частина.

У самому справі, "модифікований" людина, що володіє швидкістю і реакцією, якій би позаздрив і робот, покликаний захищені беззахисне дитя природи - тільки цього разу не хлопчика, а чарівну жінку. Тільки врятувавши її він допоможе і собі знайти контроль над своїм життям, яка залежна від наявності препаратів - а вона Божою милістю ескулап ("Ну, Ватсон, Ви ж доктор! ..") І зможе вколоти йому антидот. Зрозуміло, в спецлабораторії, яка знаходиться чортзна-де (конкретно - на Манілі), і туди ще треба дістатися, з урахуванням того, що уряд спустило всіх своїх "ланцюгових псів", включаючи і новітню "людську розробку" - нео-модифікованого "ЛОРЕКС ", який" швидше, сильніше, вище "і абсолютно позбавлений емоцій. Читай, "рідкокристалічний термінатор" перед "термінатором звичайним". Сюжет впізнаваний і - що гріха таїти - цікавий.

Тим більше, що події на екрані починають відбуватися в дусі нічний "рейв-вечірки", на самі, що ні на є, кислотні мотивчики, нехай відповідного музичного супроводу і не вистачає: їдуть, біжать, б'ються, дістають, знову біжать ... Кадри швидко-швидко змінюють один інший, екшіна рулить по повній. Я б сказав, якісна, першосортна картинка. По крайней мере, для такого жанру.

На жаль, але кінцівка в цьому плані трохи змазана: точніше сказати, завершується фільм як і традиційний хіт у стилі "рейв" - раптово. Чого здорово не вистачило - так це "фінальної битви" двох "термінаторів". Можна без опускання в розплавлену лаву і піднятого великого пальця ... Але сценаристи виснажили свої запаси вигадки під фінал. А ще не вистачило більш глибокої промальовування емоцій, як з боку Реннера, так і Вайс. Ні, почуття між ними як би позначені, проте ж, обійшлося без єдиного поцілунку, не кажучи вже про щось більше. Невже ревнивий Крейг невідступно стояв за кулісами?! ..

Ну от, якось так, десь так. Насправді, відмінний бойовик, але з "долговьезжающім" початком і кілька млявувато кінцівкою. Все найкраще зосереджено там, де зазвичай знаходиться смілива людина, готовий пов'язати своє життя з представником сімейства поросячих: "посерединці". Тим не менш, післясмак від цього "Борна" цілком гідне. Чесно сказати, получше, ніж чим від останніх частин з Меттом Деймоном. Франшиза жива, це головний підсумок.

А що ж наші герої-"кіноострякі", запитаєте Ви? .. На жаль, але до кінця сеансу і після оного вони нічим більше себе не проявили. Йшов - так і не згадав за них, тільки по дорозі додому. Можемо припустити, що в цьому заслуга картини, що дія захопило так, що всі гостроти "розсмокталися" самі. А може і загроза охоронця вплинула? Що ж він такого "пообіцяв" їм? .. Можливо ж, що під дією тихого "нарзану" ці гідні люди, визначне будь-якого кінотеатру, тихо і мирно заснули і бачили солодкі юнацькі сни про молочних берегах і країнах ...

Що ж, далеко не завжди сон розум народжує чудовиськ. Іноді він їх просто утихомирює на час ...

Переглядів: 1038