Рецензія на фільм "Сором"

Рецензія на фільм "Сором" Як відомо, багато хто з нас втрачають всякий сором, лише як углядять чийсь сором ... Але ж це зовсім нерозлучні поняття, так само, наприклад, як Кастор і Поллукс, Ромул і Рем, серп і молот, Одарка і карась, Юнона і Авось, Вінні Пух і всі-всі-всі, Путін і Медведєв, сором і ганьба. Підкріплюються наші знання про сором також такими чудовими народними прислів'ями, як "Тому соромно, у кого видно", "безсоромна гостя з хати пивом не виженеш" і "У чому дідові сором, в тому бабі сміх". До чого це я? .. Звідки не візьмись, "Сором" впав на мою сиву голову абсолютно випадково і змусив звернути на себе увагу своїм цікавим сюжетом.

Англійський режисер Стів Маккуїн своєю творчістю успішно спростовує ще одну відому приказку: "Коли приходить голод, іде сором". Як би не так! "Голод" він зняв у 2008, але "Сором" нікуди не пішов, а прийшов до нас, до глядачів, через три роки. Взагалі, життєстверджуюче творчість у цього режисера! "Вихід", "Голод", "Сором", не вистачає хіба що "Холода" і "Позбавлення". І зараз він знімає фільм під робочою назвою "12 років рабства". Сподіваємося, хоча б не сексуального ...

Тому що дана його картина якраз присвячена сексоголіком, людям, які вічно шукають, куди б прилаштувати свою пензлик, але ніколи не залишаються цим задоволені. У Чака Паланіка його сексоголіки намагаються відволіктися від снедающей їх щомиті тлінних думок про секс, уявляючи собі мертвих гниючих кроликів, що лежать поперек дороги. Герой цього фільму у виконанні харизматичного Майкл Фассбендер відволікти себе не намагається ніяк і просто пливе за течією, переходячи від сполучення до злягання. Йому дуже соромно, але жити без сорому він просто не може. Хоча начебто все у нього є в житті - і гроші, і гарна робота, друзі, приємна зовнішність, але невтомна закарлюка в штанах заганяє його по життю все далі і нестерпніше. Чоловік чи жінка, кролик, гуманоїд - все, що здатне рухатися і має якісь ніші, може скласти нехитрий дозвілля сексоголіка. І, зрозуміло, мужик переживає при цьому внутрішню тяжку психологічну драму ... Що й казати, кататися легко - але треба ж і саночки возити комусь.

Власне, і тут можна навести ще одну приказку: "Коли ситий - знай сором". Ось у героя з цим не все гаразд ... Жінки проходять крізь нього, а він крізь них, втрачаючи дні під всепоглинаючої порожнечі. І добробут його, досвідченого самця, лише зовнішнє. "Смуток-туга його з'їдає", - майже по Пушкіну. Навіть рідну сестру він то жене геть від себе, називаючи дармоїдкою, то не проти отиметь навіть рідну кров. Щоб усім стало соромно, навіть глядачеві, сестра з горя ріже собі вени, правда, дівчину встигають врятувати. А, значить, надія для героя десь там брезжет ... І в фіналі він уважно задивляється в черговий раз на симпатичну блондинку в метро. Хтозна, може в ній його порятунок? .. Нам це точно не впізнати, оскільки падає милосердний завісу, приховуючи від нас людей-кролів з їхніми соціальними проблемами ... Надивилися, перейнялися - пора і сором знати.

Що тут додаси? Буття народжує свідомість, але коли останнього немає, а лише тваринні інстинкти правлять бал, то є тільки буття. Розум прагне до більшого і виникає конфлікт, в якому інстинкти, з великою часткою ймовірності, теж переможуть. Нічого нового і дивного. Хоча, можливо, це просто таке захворювання? ..

Хороша гра акторів, недурна драма про людей-малюдях, але, в цілому, нічого особливого, добротна картина середнього рівня, яку можна подивитися, а можна і ні.

Переглядів: 1118