Рецензія на фільм "1+1"

Рецензія на фільм "1+1" Ерік Толедано та Олів'є Накаш, знакові імена сучасної французької комедії, але не є такими для наших просторів (якщо нам не зраджує пам'ять, то лише один з їхніх фільмів показувався в рамках фестивалю «Сучасне кіно Франції»), знявши стрічку «1 +1» , увійшли в історію не тільки французького, а й світового кіно. Але фантастичний комерційний успіх стрічки не робить стрічку абсолютним шедевром.

Звичайно, комедії «1 +1» не вдалося побити рекорд «Титаніка» у французькому прокаті (їй не вистачило якихось 700 000 глядачів), але їй вдалося стати найуспішнішим фільмом не англійською мовою в світовому прокаті - зібравши більше 300 000 000 доларів, вона змістила з першої позиції «Віднесених примарами» Хаяо Міядзакі. Більшість французів (а фільм на його батьківщині подивилося майже 20 мільйонів глядачів) розжалобились історією, заснованої на реальних подіях - історією міцної чоловічої дружби мільярдера-аристократа і жебрака хлопця з паризьких передмість. Але з реальних подій не завжди виходить добре кіно. І якщо фільм великодушний і добрий, це ще не означає, що він геніальний. Стрічка ж просто сочиться сантиментами, а від цього стає трохи не по собі від перебору. Кілька короблять і всі самі розхожі кліше демагогічно-популістського спрямування: паралізований мільярдер любить тільки оперу (що ж ще!), А хлопець з народу - неосвічений, але просто переповнений народної кмітливістю і здоровим глуздом - ухохативается на Вагнера і запросто пише модерністські картини.

Як же, як же ... можливо, трохи краще цей фільм могло б зробити наявність в ньому ритму і внутрішньої логіки розвитку персонажів, але і це авторам не вдалося: вже після закінчення перших десяти хвилин стрічки обидва головних персонажа абсолютно чітко визначені і не розвиваються.

Напевно, саме це (вкупі з вражаючими комерційними результатами фільму) і підкупило знаменитого американського продюсера Харві Вайнштейна, який вже готує голлівудський римейк стрічки, в якому роль Франсуа Клюзе за чутками повинен виконати Колін Ферт. Цікаво, хто виконає роль Омара Сі - чи не Едді чи Мерфі?

У будь-якому випадку ця стрічка - трохи мелодрама, трохи соціальний нарис, трохи комедія положень - вже ставши феноменом популярного кіно, змушує задуматися як про рецепт успіху, так і майбутньому французького кінематографа. Якщо воно за фільмами а ля «Добро поржаловать» і «1 +1», то галльскому кіно не позаздриш...

Переглядів: 1248