Рецензія на фільм «Оселя зла: Відплата»

Рецензія на фільм «Оселя зла: Відплата» Щось багато останнім часом розвелося режисерів на прізвище Андерсон: один тільки що показав у Венеції свого «Майстра», фільм другого («Королівство повного місяця») минулого тижня вийшов на українські екрани. Але мова в цій рецензії не про цих талановитих людях, а про третій Андерсоні - Поле Вільям Скотт, чий головний талант полягає в тому, що він придумав новий творчий метод, який дозволить (при бажанні) знімати один і той же, по суті, фільм до кінця днів своїх. І ім'я цьому методу - «Обитель зла».

Естетика комп'ютерної гри, що послужила початком кінематографічної франшизі, надає режисерам масштабу П.У.С. Андерсона безкрайні можливості: будь-яких героїв можна знищувати і оживляти абсолютно безкарно, на догоду вічно кульгає сюжетом і для надання йому хоч якихось ознак інтриги, від природних декорацій (як показує п'ята частина франшизи - «Відплата») можна відмовитися зовсім - благо технології не стоять на місці і дозволяють вибудовувати з циферок будь антуражі. Більш того, ці самі цифрові антуражі дуже добре вписуються в маркетингові технології, так як дозволяють максимально широко охопити земну географію - герої франшизи тепер абсолютно спокійно переміщаються між Токіо, Москвою і якимось районом на якомусь вже дуже крайній Півночі. Завдяки застосованим прийомам в «Обителі зла: Відплату» Андерсон № 3 найбільш наблизився до естетики комп'ютерної гри: головному персонажеві (а їм, як ви напевно здогадуєтеся, була і залишається Еліс-Йововоіч) кров з носу треба за строго певний відрізок часу переміститися з пункту А в пункт Б, попутно відстрілявши максимально велику кількість всюдисущих зомбаков. Хто-небудь сумнівається, що вона з цим завданням впорається? А навіть якщо і ні, то в шостому фільмі франшизи, про який з такою наполегливістю говорили Мілла Йововоіч з чоловіком (його прізвище теж Андерсон) під час презентаційного візиту в Москву тиждень тому, можна буде без зусиль заповнити будь-які втрати шляхом клонування (а в цьому корпорація «Амбрелла» відомий мастак - див частини з 1-ї по 4-ту).

Але щоб вже не зовсім згущувати фарби, відзначимо: що-що, а музика в «Обителі зла» як завжди на висоті, в тому сенсі, що вона досить одноманітна, але цілком вписується в, з дозволу сказати, тканину оповідання.

В цілому маємо черговий продукт для шанувальників гри і її екранного втілення.

Борна», «Спадок, фільм, рецензія
Переглядів: 1066