ВойтиРеклама на сайте

рецепти від читачів

Як зберегти живця взимку

Як зберегти живця взимку Зима - пора року, як ніби створене для лову на живця. Дійсно, результати жерлічніков і любителів лову на "пульку з живцем" взимку вражають іноді більше, ніж улови шанувальників штучних приманок.

Канна для зберігання і транспортування жівцовОднако, крім уловів, зима вигідно відрізняється від літа ще й тим, що зберегти живця взимку - набагато легше, ніж влітку. Основою збереження в основному є наступне:

У холоді риба менше рухається і менше поглинає кисень з води, а вода при охолодженні менше виділяє кисень, зберігаючи його для риби.

Більшість видів риб взимку харчуються слабо, а можуть взагалі обходитися майже без їжі, тому при збереженні живця в холодній воді не потрібно піклуватися про харчування риби.

Ви наловили живця взапас. Як же зберегти його?
У домашніх умовах можна, звичайно, поставити ємність в прохолодне місце і підключити аератор.

А якщо немає такого місця або аератора?
Для початку живця треба довезти до місця. Для того, щоб при довгій перевезення в теплій машині вода не нагрілася і не збідніла киснем, потрібно кинути в ємність шматок льоду. Але от ви під'їжджаєте до будинку. Що далі?

У будь-якому місті безсумнівно є водойми. Якщо не в місті, то біля нього. Вибираємо достатньо глибока водойма з більш-менш чистою водою і хорошим кіслородоснабженіем. Краще щоб протягом було слабким.

Ми використовуємо два способи збереження живця на "домашньому" водоймищі.

Перший спосіб

Беремо п'ятилітрову бутель з-під прісної води. Пропалюємо в ній гвинтівкової гільзою "мільйон" отворів (до стану решета) і на дно бутлі поміщаємо вантаж. У цьому способі - найважливіше: мати коловорот з таким діаметром свердління, щоб бутель вільно проходила в лунку.

Тепер опускаємо бутель в лунку до горловини, закидаємо 30 двадцяти-двадцатіпятіграммових чебачков в бутель і на мотузці спускаємо майже на дно. Верхній кінець мотузки фіксуємо на Перекладинки, покладеної поперек лунки, встромляю в лунку "Маяк", за яким будемо потім шукати місце, закидаємо лунку снігом і чекаємо деякий час, поки вода зі снігом "схопляться". Після чого можна зайнятися маскуванням.

Другий спосіб

Полягає в тому, що у нас немає широкого коловорота і лунка ширше ніж на 150 мм не виходить. У цьому випадку використовуються мішки з поліетилену, більш товстостінні, ніж звичайні (застосовуються на радіоелектропроізводстве).

Такий мішок також нагороджується "мільйоном" гільзовій отворів, які ще легше робити, ніж у бутлі. У мішку їх можна просто пробивати гільзою, б'ючи по ній молоточком.

Вдома менше буде смороду. Через отвори біля горловини мішка необхідно просмикнути капроновий шнурок для її затягування. У мішку обов'язковий збалансований вантаж, який повинен легко топити його на дно, але не повинен мішок витягати.

В іншому з мішком іноді легше, ніж з бутлем. Зануривши мішок в лунку і виставивши назовні лише його горловину, ми можемо не морозити пальці, запихаючи кожного живця всередину окремо, як у випадку з бутлем, - ми можемо просто акуратно вилити воду з живцями в горловину мішка.

Тепер затягуємо її і опускаємо мішок до дна, на глибину близько 3 м. Решта дії - аналогічно роботі з бутлем.

Зимова ловля риби на жівцаПрідя перед риболовлею на місце за живцем і знайшовши "маяк", ми свердлимо лунку поряд з маяком і запускаємо в неї дріт з гаком, якій чіпляємо мотузку і протягаємо її в лунку.

Потім піднімаємо живців. До середини-кінця зими лід у нас досить товстий, тому якщо б ми опускали живців на дрібному місці - у нас не вистачило б мотузки, щоб їх витягнути. Тому мінімальна глибина - близько 3 м.

Всі вищевказані способи роботи з живцем відносяться до плотві (Чебаков). Мені доводилося діставати мішки, провисіла у воді до 2,5 місяців і відхід живця був 10-20%. Тобто на сорок живців гинуло максимум вісім.

Окунь - набагато більш примхливий при збереженні і довго не зберігається навіть у бутлі на невеликому плині.

поради рибакам, рибалка, як зберегти живця, живець, зимова рибалка
Оціни пораду →
Переглядів: 2081
Рейтинг: 5.0/2

Зверніть увагу

ЗАЛИШТЕ СВОЮ ДУМКУ

avatar

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Loading...