ВойтиРеклама на сайте

рецепти від читачів

Страви на Старий Новий рік: Що приготувати

Страви на Старий Новий рік: Що приготувати В Україні здавна Старий Новий рік вважався самим світлим і веселим святом: по-перше, після Різдва закінчувався досить строгий піст, а по-друге, в це свято прощалися всі образи і непорозуміння і починався новий життєвий цикл. Напередодні старого нового року називали Щедрий вечір.

Святкування було пов'язано з дохристиянським язичницьким звичаєм. День в переддень Нового року присвячений преподобним Міланії (Меланки, Маланки або Міланко) та Василю. А Щедрим його назвали тому, що кутю, приготовану в цей день, на відміну від різдвяної, можна було заправляти смальцем, вершковим маслом, вершками або молоком. Іноді вечір називали Меланкіни гостини: пов'язано це з язичницьким міфом про викрадену дочку бога Лада, яку звільнив богатир Василь і одружився на ній. Готували в цей вечір багато і рясно, як на справжнє весілля.

У Старий Новий рік прийнято було готувати безліч страв: притому цінувалося, якщо вони різноманітні і ситні, адже чим більше страв на столі, тим щедрішим обіцяв бути наступний рік. На чолі столу, як і в Різдво, стояли кутя і узвар.

На цей раз кутя була щедрою і багатою, її могли варити з додаванням молочних продуктів і обов'язково заправляти тваринним жиром. Крім цього, в неї традиційно клали мак, родзинки, і інші сухофрукти.

Готували кутю особливим способом: найстарша жінка в сім'ї повинна була о 2 годині ночі принести крупу, а найстарший чоловік - воду з річки або колодязя.

Крупу і воду залишали стояти на столі, поки повністю не розтопиться піч, при цьому доторкатися до неї суворо заборонялося, щоб кутя вдалася. Всі етапи приготування цієї страви супроводжувалися спеціальними вироками, щоб нечиста сила не зіпсувала обрядову кашу. На куті і ворожили:
- Якщо вона вилазила за межі горщика - бути біді;
- Якщо горщик з кутею лопнув - це до нещастя;
- Якщо кутя вийшла рум'яна і розварена - це до щастя і благополуччя в сім'ї;
- Якщо кутя дрібна і бліда - до нещастя і хвороб.

Якщо каша вдавалася, її з'їдали майже відразу, якщо ні - викидали на заході сонця в річку.

Узвар пили зазвичай в завершенні трапези, а сухофрукти, як символ родючості, роздавали дітям та молоді, щоб вони росли і були здорові.

На новорічному столі обов'язково присутні страви з свинини. Так ще язичники вважали свиню місячною твариною, а Василь, який в християнстві став святим, був покровителем свиней. Крім того, ця тварина традиційно вважалося символом родючості і достатку.

Наші предки були впевнені, що свиня, яка риє завжди вперед, прориє до будинку багатство і щастя. Тому за народними звичаями на Старий Новий рік готують свинячі нутрощі, на них ворожать, який буде врожай, а з свинячих ніжок варять холодець, щоб у людей не боліли ноги, готують кишку (кров'янку), печінкові ковбаси, печеня, Верещаку (старовинна українська страва з свинячих реберець), смажать і коптять сало, готують з салом потапці (маленькі бутербродики), фарширують цілого молочного порося, варять борщ і т.д.

На святковому столі були присутні також страви з яєць і сиру: яєчня, запіканки і бабки. А ось їсти птицю і рибу в новорічну ніч було поганою прикметою, тому що вважалося, що щастя відлетить або втече з дому.

Багатий традиційний новорічний стіл і різноманітними виробами з тіста: варениками з різними начинками (м'ясом, сиром, маком), млинцями (які є символом сонця і благополуччя), книшами, калачами і паляницями (теж символами благополуччя, адже чим краще і рум'яніше випічка, тим більше щастя в новому році). Випічкою обдаровували і тих, хто приходив засівати в новорічну ніч.

Дівчата пекли й обрядові булочки - балабушки, за якими ворожили на судженого: балабушки розкладали на лавці і запускали голодного собаку, чию балабушку вона хапала першою, та дівчина першою і вийде заміж.

Подавали до столу вареники з сюрпризами: всередину кожного вареника додавали різні незвичайні начинки. Якщо комусь попадалася борошно - це до мук, квасоля - до дітей, гудзик - до обновки, цукор - до хорошого життя, сіль - до важкого життя, перець - до несподіванок, мотузочок - до дороги, копієчка - до грошей.

Господарі накривали святкові столи рушниками і прикрашали колосками, в центрі столу ставили кутю і запалювали свічку, аби вшанувати пам'ять предків, з куті починали трапезу. Доброю прикметою було, якщо за столом збереться парна кількість гостей. Якщо так не виходило, господарі повинні були поставити порожню тарілку.

Коли всі починали їсти, не можна було вставати з-за столу, все повинно було бути у господині під рукою. Святкування зазвичай було веселим, і гості сиділи до півночі. Молодь ходила всіх вітати і засівати пшеницею, бажаючи щедрого Нового року. Було прийнято пригощати всіх вхідних в будинок. Адже, як відомо, як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш!

Шановні наші читачі, напевно кожен із вас готує на різдво свою найулюбленішу страву за власним рецептом. Нам, і не тільки нам а й читачам, дуже кортить дізнатися що саме готують у вашій родині. Поділіться будь ласка рецептом, а ми спробуємо повторити.

святкові страви, Старий Новий рік
Оціни пораду →
Переглядів: 2195
Рейтинг: 5.0/4

ЗАЛИШТЕ СВОЮ ДУМКУ

avatar

СХОЖІ ПОРАДИ

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ