ВойтиРеклама на сайте

Прості рецепти до Яблучного Спасу

Прості рецепти до Яблучного Спасу
19 серпня настає Яблучний Спас. Традиційно в цей день прийнято ласувати стравами, основним компонентом яких є яблука.

Яблука: 5 цікавих фактів

- Найважче в світі яблуко важило 1 кілограм 849 грам. Його виростив японець Чисато Івасаки. Фермерське досягнення цього "мічурінця" увійшло до книги рекордів Гіннесса.
- Є думка, що яблука - відмінний тонізуючий засіб. Спробуйте замість чашки міцної кави з'їсти зелене (за кольором шкірки, а не за ступенем зрілості) яблуко - це подарує вам заряд бадьорості і прояснить свідомість.
- Імператриця Єлизавета Петрівна терпіти не могла яблука. Її кухаря ніколи не використовували їх для готування, а придворним було заборонено вживати їх у їжу навіть у відсутність монаршої персони. Єлизавета легко дізнавалася по запаху, що її піддані напередодні з'їли всього один цей фрукт.
- У деяких східних країнах існує повір'я: якщо загадати бажання, а потім з'їсти поспіль, не зупиняючись, 40 яблук, попередньо дуючи на кожне з них, то мрія обов'язково здійсниться.
- Ми з дитинства впевнені, що їжак може наколоти на свої голки яблуко. Принаймні, так нам показують у мультфільмах. Однак тягати на собі яблука їжакам просто немає чого - вони їх не дуже люблять, а харчуються в основному тваринною їжею - черв'ячками, іншим комахами, мишами і маленькими зміями.

7 рецептів з яблуками

На честь свята - Яблучного Спаса - ми пропонуємо вам приготувати один з семи запропонованих рецептів і пригостити ним сім'ю і друзів.

1. Салат з яблук "Пікантний"

Цей салат - справжній вітамінний "вибух", і незважаючи на досить звичайні складові, має пікантний смак і святковий вигляд, тому його запросто можна запропонувати гостям, яких ви покличете відзначати Яблучний Спас, в тому числі і тим, хто тримає Успенський піст.

Інгредієнти (на 6 порцій):
- Яблука (солодкі, середні) - 4 шт.,
- Селера (стебловий) - 6-8 стебел залежно від товщини,
- Морква (середня, сорт Каротель) - 4 шт.,
- Петрушка - 1 пучок, Кунжут - 100 м.

Заправка:
- Лимонний сік - 1 чайна ложка,
- Оливкова олія (першого віджиму) - 60 мл (або за смаком),
- Соєвий соус - 2 чайних ложки.

Приготування:
Яблука і селера нарізати тонкою соломкою, моркву подрібнити на тертці, петрушку порубати дуже дрібно. Кунжут швидко обсмажити на сухій розжареній сковороді, постійно струшуючи, щоб не пригоріла. З'єднати лимонний сік, оливкова олія і соєвий соус, перемішати до однорідності. Овочі, яблука і зелень змішати, розкласти по порційних салатник, полити заправкою, зверху посипати кунжутним насінням.

Варіант рецепта: якщо ви любите гостреньке, додайте дрібно нарізаний перець чилі.
Порада: щоб яблука не потемніли, відразу після нарізки збризніть їх лимонним соком.

2. Курка з яблуками "Фруктовий рай"

Зазвичай з яблуками роблять індичку, гусака чи качку, але ці пташки досить жирні, та й готуються вони досить довго, тому ми пропонуємо вам нафарширувати курку. Секрет цього рецепту в тому, що курка маринується в апельсиновому соку, а в начинці використовуються не тільки яблука.

Інгредієнти:
- Курка (тушка) - 1 шт. (1,5-2 кг),
- Яблуко (будь-яке, ароматне) - 1 шт.,
- Груша (жорстка) - 1 шт.,
- Апельсин - 1 шт.,
- Сіль, перець - за смаком,
- Рослинна олія - 1 чайна ложка.

Приготування:
Курку вимити, обсушити і укласти у велику миску або в каструлю. Апельсиновий сік трохи підігріти, додати сіль і перець, перемішати. Полити соком курку, трохи "помасажувати" тушку. Поставити гніт, накрити і витримувати від 3 до 12 годин. Можна замаринувати на ніч. Якщо збираєтеся маринувати довше 4 годин, приберіть птицю в холодильник.

Яблука та груші очистити від насіння і нарізати тонкими скибочками. Апельсин почистити, розібрати на часточки. Нафарширувати курку фруктами, сколоти зубочистками або зашити, змастити олією. У деко налити трохи соку, в якому маринувалася курка. Викласти туди тушку. Поставити в духовку при температурі 220 градусів. Готувати приблизно 50 хвилин.

Подавати з печеною картоплею, рисом, ароматизованим травами або мікс-салатом.

3. Яловичина з яблуками в горщику

Наші предки використовували яблука для того, щоб надати смак і м'якість яловичині. За рахунок кислоти, що міститься в цих фруктах, вони "діють" точно так само, як лимон і оцет. Приготуйте м'ясо за старовинним рецептом, воно стане гідною прикрасою вашого святкового столу.

Інгредієнти (на 4 порції):
- Яловичина (філе) - 800 г,
- Яблука (кислі) - 3-4 шт.,
- Молоко (3,2%) - 1 склянка,
- Масло вершкове - 60 г,
- Борошно - 60 г,
- Сіль, перець - за смаком.

Приготування:
Яловичину порізати на дрібні шматочки, злегка їх відбити, приправити сіллю і перцем. З яблук витягнути серцевину, не розрізаючи плоди, очистити їх від шкірки і нарізати тонкими кружечками. Керамічний горщик для запікання змастити вершковим маслом, викласти його зсередини половиною яблук, потім покласти м'ясо і накрити рештою яблуками. На сковороді розігріти олію, обсмажити борошно, влити молоко, перемішати так, щоб не було грудочок, додати перець.
Залити соусом м'ясо та яблука. Закрити горщик і поставити його в холодну духовку. Томити при температурі 180 градусів 1,5 години. Подавати з картопляним пюре або картоплею, приправленою вершковим маслом, кропом і часником.

Варіант рецепта: якщо хочете, щоб вийшло блюдо, більш насичене ароматами, то разом з соусом до яловичини додайте пару листочків лаврового листа або гілочку чебрецю.

4. Гарнір з яблук

З яблук виходить чудовий гарнір до страв з птиці - до вареної курки, до медальйонам з індички, до курячим котлет.

Інгредієнти (на 2 порції):
- Яблука (антонівка, великі) - 6 шт.,
- Масло вершкове - 1 столова ложка,
- Мед - 1 чайна ложка,
- Соєвий соус - 2 чайних ложки,
- Перець чорний (середнього помелу) - за смаком.

Приготування:
Яблука очистити від насіння і шкірки, нарізати кубиками. На сковороді розтопити вершкове масло, викласти яблука, перемішати, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні до повної м'якості. Приправити медом, соєвим соусом і перцем. Потомити ще 1,5 хвилини. Якщо шматочки яблук не розійдуться, потрібно збити блендером до однорідної маси.

Варіант рецепта: за тим же принципом можна зробити і соус до м'яса або до птиці. У готове пюре додайте сметану або вершки і ще раз прогрійте (але не давайте масі закипіти).

5. Шарлотка "Дари природи" з сухофруктами

Традиційна шарлотка - це швидкий пиріг з яблуками. Однак якщо в нього додати кілька додаткових компонентів, у вас вийде цілком святкова страва, яке порадує і вас, і ваших гостей.

Інгредієнти:
- Борошно - 1,5 склянки,
- Цукор - 1 склянка,
- Яйце (велике) - 2 шт.,
- Сода - на кінчику чайної ложки,
- Оцет (для гасіння соди) - кілька крапель,
- Яблука (не дуже великі, солодкі) - 2 шт.,
- Курага - 10 шт.,
- Чорнослив - 10 шт.,
- Кориця - 1/2 чайної ложки,
- Олія (для змащування форми) - 1 чайна ложка,
- Манка (для посипання форми) - 1 чайна ложка.

Приготування:
Форму змастити маслом і посипати манкою, це вбереже яблука від пригорання. Сухофрукти обполоснути, при необхідності з чорносливу витягнути кісточки.

Яблука вимити, очистити від насіння, нарізати не надто товстими часточками. Укласти у форму віялом від середини. Яйця збити з цукром, додати борошно, соду, погашену оцтом, корицю, ще раз все гарненько збити. Краще використовувати міксер. Тісто вилити на яблука. Зверху, вдавлюючи, красиво укласти сухофрукти. Поставити в духовку, розігріту до температури 180 градусів. Випікати 20-25 хвилин до утворення золотистої скоринки.

Перевірити готовність зубочисткою - вона повинна бути сухою і чистою. Різати шарлотку бажано гарячої, тоді верхня скоринка не поламається. При подачі можна додати кульку морозива або збиті вершки.

6. Ароматні оладки з яблуками і корицею

Що тільки ми не готуємо з яблуками: варення, компоти, джеми, пироги, інші десерти. Яблука печуть, сушать для зимових компотів, готують з них пастилу і суфле. А ви коли-небудь пробували спекти оладки з яблуками? Ні, в цьому випадку ці фрукти не є начинкою для готових оладок, а повноцінним інгредієнтом. Додані в тісто разом з корицею і запечені прямо в ньому, вони надають оладок неповторний смак і аромат. Виходять майже що оладки з колесо до воза, тільки вам не доведеться кожного разу поспішати, щоб викласти яблука на ще не встигла «схопитися» верхню сторону оладки. Хоча це на любителя. Ви цілком можете покласти в тісто тільки корицю, а самі яблука - дрібно порізані або натерті на крупній тертці - укладати на ще рідку коржик в процесі смаження нижньої сторони.

Напевно, багатьом цей рецепт навіє спогади з дитинства, коли ви прокидалися вранці від неймовірного запаху, долинав з кухні, і знали, що ось зараз мама наллє вам склянку молока, покладе на тарілку гірку ароматних оладок з яблуками, а потім - весь день на вулиці , тому що канікули! Нехай і вашим дітям буде що згадати. Не полінуйтеся, і приготуйте для них це диво.

Інгредієнти:
- Кефір - 250 мл.,
- Борошно пшеничне - 150 г.,
- Цукор - 50 г.,
- Яйця курячі - 2 штуки,
- Сіль - 0.5 ч. л.,
- Сода - 0.5 ч. л.,
- Яблуко - 1 шт.,
- Кориця (мелена) - 2 ч. л.,
- Олія соняшникова рафінована - 4 столові ложки.

Приготування:
Для оладок нам знадобиться склянка кефіру кімнатної температури, 2 яйця, 150 г борошна, 50 г. цукру, щіпка соди і солі, одне велике ароматне яблуко і кориця.

Яблуко помити, видалити насіння і шкірку, дрібно порізати. З'єднати яйця, борошно, цукор і сіль. Соду розмішати в склянці кефіру, а потім додати до продуктів. Добре все перемішати, щоб не було грудок. Додати в тісто порізане яблуко і 1-2 ч. л. кориці, і ще раз все перемішати.

У сковороді розігріти 3-4 ст. л. рослинної олії. Смажити оладки на середньому вогні, викладаючи тісто столовою ложкою. Оладки смажити з двох боків до золотистого кольору.
Готові оладки трохи остудити і можна подавати.

Варіант рецепта: щоб оладки прийняли більш яскравий смак, яблука краще вибирати кислих сортів.

7. Компот з яблук "Літній"

Напевно, компоти варити вміють все. Тим не менш, ми вирішили включити в наш список рецептів освіжаючий компот з яблук і доповнюють їх компонентів.

Інгредієнти:
- Вода - 3 літри,
- Яблука (великі) - 8 шт.,
- Цукор - 11 столових ложок,
- М'ята (свіжа) - 2 гілочки,
- Кориця (мелена) - 1 чайна ложка.

Приготування:
Яблука очистити від серцевини, нарізати часточками, залити холодною водою і поставити на повільний вогонь. М'яту перетерти з однією чайною ложкою цукрового піску. Після закипання в компот додати цукор і спеції. Варити ще 5-7 хвилин. Подавати холодним, прикрасивши листочками м'яти.

8. Яблучний квас-сидр

Це рецепт для терплячих - результат доведеться чекати від тижня до десяти днів. Однак сам процес простий і не вимагає великих фінансових витрат. Особливо, якщо у вас яблука зі свого саду.

Інгредієнти:
- Яблука - 4 кг,
- Цукор - 1 кг,
- Вода - 5 літрів.

Приготування:
Воду прокип'ятити і остудити (можна взяти фільтровану або бутильовану негазовану). Яблука очистити від шкірки, видалити серцевину, порізати на восьмушки, скласти у велику скляну ємність (наприклад, в десятилітрову бутель). Засипати цукром. Струсити так, щоб цукор трохи спустився вниз. Залити водою. Накрити марлею, складеною в 5-6 шарів. Поставити в тепле місце. Чи не перемішувати. Переставляти з місця на місце теж не варто: краще, якщо ви на час бродіння залишите напій у спокої. Через тиждень кілька разів процідити, розлити по пляшках і прибрати на кілька годин у холодильник.

Маленькі хитрощі:
- Пластиковий посуд використовувати не варто - може з'явитися цвіль.
- Для більш пікантного смаку можна додати жменю родзинок або лимонну цедру з одного лимона.
- Якщо квас-сидр буде настоюватися в прохолодному місці, то приготується не раніше, ніж через 10 днів.
- Дітям цей напій краще не давати - він виходить трохи хмільним.

Яблука - прекрасний "інструмент" для творчих експериментів. З них ви можете приготувати масу різноманітних і смачних страв. Крім того, ці фрукти легко використовувати для прикраси святкового столу. Так, наприклад, після нескладних маніпуляцій з яблук виходять дивовижні граціозні лебеді, казкові будиночки і сердечка. Приємного вам апетиту і нових кулінарних ідей!

шарлотка, салат з яблуками, компот з яблук, Рецепти до Яблучного Спасу, рецепти до Яблучного Спасу 2013, Яловичина з яблуками, Курка з яблуками
Оціни пораду →
Переглядів: 2418
Рейтинг: 3.0/3

Зверніть увагу

ЗАЛИШТЕ СВОЮ ДУМКУ

avatar

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Loading...