ВойтиРеклама на сайте

рецепти від читачів

Хімія, яку ми їмо

Новости в Борисполе

Багато років тому кожне підприємство, що виготовляло харчі для народу, обов’язково проходило контроль якості своєї продукції. Один з працівників Гнідинського дослідно-експериментального заводу вчив мене, як вибирати ковбасу. «Купуйте не ту, що має дуже гарний вигляд, бо там повно фарбників, а ту, що невиразна. І обов’язково із давніми назвами, наприклад, «Лікарську».

Щоразу, коли відвідую магазин, згадую його слова. А загалом страшно стає через ті зізнання з телеекранів, коли держава не може зупинити явно шкідливі дії виробників продуктів.

Харчові добавки: консерванти, стабілізатори, ароматизатори, згущувачі, фарбники — стали настільки звичними, що практично ніхто не звертає на них увагу. А даремно! Бо «хіміки»-виробники не гребують нічим. Хоч на упаковках вся ця «хімія» надрукована дрібним шрифтом, все-таки варто прочитати цю інформацію. Скажімо, 112 добавок визнані небезпечними для життя, а всього їх близько п’ятисот!

За небезпечні «хімічні» витівки ми щедро платимо виробнику. Ну, хоча б за підсилювач смаку Е-621 — глутамат натрію, який може зробити із ріг та копит «смакоту». І це не жарт, а дійсність. Лише незрозуміло, яким чином вони нас бомбують? Чим небезпечний Е-621? Він викликає сліпоту та виразку шлунку.

Інша добавка — фарбник Е-123 має назву амарант. Ця хімічна речовина надає «красивого» вигляду ковбасним виробам, виготовленим із сої та моркви. Якщо розбавити Е-123 з певною кількістю води і обприскати апельсини, мандарини та персики або ж помідори, то ці продукти набирають кращою вигляду.

Народ щасливий, адже такі красиві овочі та фрукти, що гріх не купити. Цей же фарбник викликає у вагітних жінок вади розвитку плоду. Він заборонений у деяких країнах Європи, у тому числі і в наших сусідів — росіян. В Україні ж уся інформація щодо цього тримається під грифом «комерційна таємниця».

Цікаво, що мережа Інтернету насичена інформацією «купи–продай». Десятки, сотні пропозицій, і повна мовчанка Міністерства охорони здоров’я України. Якщо на пачках цигарок є певні застереження, то на упаковках «жуйок» цього не побачиш. А як же наші діти? Вони вживають «смакоту», що негативно впливає на печінку, нирки, підвищує рівень холестерину тощо.

Найприкріше, що Міністерство охорони здоров’я України мовчить, а нагадують про небезпеку для українців вчені Центру незалежної екологічної експертизи «Кедр» та INFO Міністерства охорони здоров’я Росії.

Для наших читачів друкуємо список небезпечних добавок:

— Особливо небезпечні харчові добавки (всі з буквою Е, що означає «європейська»): 123, 510, 513, 527.

— Небезпечні: 102, 110, 120, 124, 127, 129, 155, 180, 201, 220, 222, 223, 224, 228, 233, 242, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 501, 502, 503, 620, 636, 637.

— Ті, що викликають ракові пухлини: 131, 142, 153, 204, 210, 212, 213, 214, 215, 216, 219, 230, 249, 280, 281, 282, 283, 310, 951, 954.

— Ті, що викликають розлад шлунку: 223, 229, 340, 341, 343, 450, 461, 462, 463, 465, 466, 621.

— Ті, що викликають розлад кишечника: 154, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635.

— Ті, що викликають шкірні захворювання: 338, 339, 340, 341, 343, 350, 461, 462, 463, 465, 466.

— Негативно впливають на тиск: 154, 250, 252, 320.

— Заборонені у більшості країн Європи: 103, 105, 111, 121, 123, 125, 126, 130, 152, 211, 952.

Оцени новость →
Просмотров: 791
Рейтинг: 5.0/1

Комментарии

avatar

Новости по теме

Новости партнеров